Gumki chlebowe
Gumka chlebowa swoją nazwę zawdzięcza pierwszej, naturalnej gumce do mazania - chlebowi. Zanim w 1770 roku angielski inżynier Edward Naime wynalazł znaną nam obecnie gumkę, do usuwania śladów ołówka lub węgla używano właśnie zgniecionego, białego chleba, pozbawionego skórki. Gumka chlebowa to przyrząd służący do retuszowania lub usuwania śladów ołówka, węgla, kredek czy pasteli suchych, różniąca się od zwykłej gumki konsystencją, sposobem działania i przeznaczeniem. Jest bardzo miękka i plastyczna (swą konsystencją przypomina plastelinę), dlatego można dowolnie ją formować i dzielić na mniejsze części, co umożliwia korygowanie trudno dostępnych partii rysunku, a także detali. Do wyprodukowania gumki chlebowej używa się dwóch rodzajów lateksu: naturalnego i syntetycznego. Jej działanie polega na wchłanianiu cząsteczek grafitu, dlatego - w porównaniu do zwykłej gumki do mazania - nie pozostawia obierek i resztek. Gumka chlebowa skutecznie wybiera (pochłania) nadmiar grafitu, rozjaśnia i koryguje elementy rysunku. Gumki chlebowej możemy użyć również do uzyskania efektów świetlnych - pozwala tworzyć na rysunku światłocień, bardzo miękki laserunek i uzyskać miękkie przejścia tonalne. Gumka chlebowa ze względu na swoją lepkość i zasadę działania dość szybko może ulec zabrudzeniu. Jej czyszczenie polega na kilkukrotnym, energicznym rozciąganiu jej i ugniataniu, tak, aby jej zewnętrzna warstwa była znów czysta i gotowa do użytkowania.
Oferujemy wysokiej jakości gumki chlebowe takich producentów, jak Koh-I-Noor, Faber Castell, czy Milan.